FB Eco izdelki
FB Eco zobna ščetka
FB Rainbow Slovenia
Instagram
Twitter

Zobne ščetke za vse in vsakogar

Zobne ščetke spadajo med nepogrešljive higienske pripomočke, brez katerih si življenja dandanes več ne predstavljamo. A tudi v zobni tehniki prihaja do nenehnih sprememb in izboljšav, zato vam predstavljamo nekaj podatkov, na podlagi katerih se boste lahko odločili, katera je najboljša zobna ščetka za vas. 

 

Katera je najboljša zobna ščetka?Zobne ščetke cena

Zobna ščetka je bila nepogrešljiva že pri starih Egipčanih. Ti so za umivanje zob uporabljali kar paličice, s katerimi so odstranili ostanke hrane izza zob, Kitajci pa so poznali žvečilne palice aromatičnih rastlin, ki so služile kot zobne ščetke in s katerimi so si osvežili dah.

Pot iskanja najboljše zobne ščetke je bila dolga. Prvo pravo zobno ščetko, podobno današnji, prav tako pripisujemo Kitajcem. Izumili so jih v 15. stoletju, in sicer so jih naredili tako, da so prašičje ščetine pritrdili na bambusove palice. Prva sodobna zobna ščetka je nastala v 18. stoletju v Angliji izpod rok Williama Addisa. Njihove ščetine so bile še zmeraj prašičje, ročaji pa iz živalskih kosti. Najprej so bile vse zobne ščetke narejene iz živalskih ščetin, ob izumu najlona v 20. stoletju pa so naravne glave ščetk zamenjale umetne, ki so v uporabi še danes. Prva električna zobna ščetka je bila narejena leta 1939. Sodobne električne zobne ščetke delimo glede na hitrost gibanja ščetin na električne, sonične in ultrazvočne zobne ščetke, tem pa se je v zadnjih letih pridružila še Ionska zobna ščetka. Katera je za vas najboljša zobna ščetka (električna zobna ščetka ali navadna ali Ionska), je odvisno od tega, kaj od nje pričakujete. Navadna zobna ščetka je cenejša, ima enostaven ročaj ter včasih tudi strgalo za jezik. Lahko so prenosljive in obstajajo celo v različnih verzijah, na primer kot potovalna zobna ščetka. Kot potovalna zobna ščetka lahko služi tudi Ionska zobna ščetka, saj za delovanje ne potrebuje baterije ali elektrike. Električne zobne ščetke pa uporabljajo električno energijo za premikanje glave, pri čemer si z malo truda temeljito očistimo zobe. Torej, katera je najboljša zobna ščetka, je popolnoma odvisno od uporabnika.


So zobne ščetke edine pomembne pri ustni higieni?Najboljša zobna ščetka

Tudi najboljša zobna ščetka ne bo pripomogla v borbi proti zobni gnilobi in kariesu, če ne bomo pazljivi pri hrani. Za zdravje zob se priporoča čim manj sladkorjev (med sladkimi stvarmi so daleč najslabši bonboni). Škodljivi niso le predelani sladkorji, zobem tudi preveč suhega sadje, ki ima drugače veliko hranljivih in življenjsko pomembnih snovi, prav nič ne koristi. Suho sadje vsebuje namreč veliko sladkorja in se rado lepi na zobe.

Naslednji sovražnik ustne higiene so gazirane pijače, ki ob navadno veliki količini sladkorja vsebujejo tudi kisline. Zaradi velike vsebnosti kislin prav tako ni priporočeno prekomerno uživanje citrusov in paradižnika, ki povečajo možnost za nastanek kariesa. Zobne obloge povzroča tudi škrobna hrana (predvsem čips in beli kruh), alkohol pa zavira nastanek sline v ustih, ki zobe izpira.

V primeru, da si privoščimo kakšno kulinarično pregreho, je najbolje, da si zobe po jedi čimprej umijemo z zobno ščetko.