FB Eco izdelki
FB Eco zobna ščetka
FB Rainbow Slovenia
Instagram
Twitter

Eco pranje – učinkovito, zdravo in okolju prijazno

Eco pranje je naprava, ki jo pritrdimo na obstoječ pralni stroj. Z njo bo postalo pranje perila enostavno in učinkovito, pri tem pa boste zaradi nižje temperature vode porabili tudi manj energije, detergentu pa se lahko popolnoma odpoveste.

pranje belega perila za novorojenčka brez praška

Pravilno pranje perila

Pranje perila je gospodinjsko opravilo, ki se sliši enostavno, a v praksi marsikomu povzroča preglavice. Pozorni moramo biti predvsem na barvo oblačila in material.

Toda z Eco pranjem se izognemo tem težavam! V enem bobnu lahko skupaj operemo najbolj živo rdečo majico in poletne bele hlače. Oba kosa oblačil bosta ohranila svojo prvotno barvo. Z Eco pranjem lahko na nizkih temperaturah temeljito operete raznobarvno perilo. Res pa je, da se frotiraste brisače, posteljnino in jeans pere pri višjih temperaturah kot volno ali svilo. Pri višji temperaturi poteka tudi pranje belega perila, za temnejša oblačila pa izberemo hladnejše pranje. Navodila za pranje perila oziroma priporočena temperatura so navedeni na etiketi.

Pralni stroj naj ne bo nikoli napolnjen čisto do konca in oblačil ne tiščimo vanj, saj s tem poslabšamo funkcijo stroja. Na vrhu naj ostane še prostor za roko, v primeru, da zapolnimo pralni stroj le do polovice ali manj, pa uporabimo funkcijo za polovično pranje perila.

Kako se lotimo pranja oblačil za novorojenčka

Pranje oblačil za novorojenčka je zahtevnejše, saj moramo paziti, da odstranimo ne le madeže, temveč tudi morebitne bakterije. Ponujamo nekaj nasvetov za učinkovitejše pranje perila najmlajših:

  • eco pranje: za oblačila novorojenčkov priporočamo eco pranje, ki ne zahteva detergentov in drugih kemikalij, ki lahko škodujejo nežni dojenčkovi koži, povzročijo draženje in alergije;
  • ker oblačila novorojenčkov in otrok peremo pogosteje, je priporočljivo uporabljati nižje temperature, da ne poškodujemo tkanine (tudi v tem pogledu pride eco pranje izjemno prav);
  • tudi pri pranju perila za najmlajše vse kose ločimo po barvi in nikoli ne mešamo belih ter pisanih oblačil, priporočljivo pa je tudi, da oblačila za novorojenčke peremo ločeno od ostalih (predvsem jih ne mešamo z brisačami in zelo umazanimi ali prepotenimi oblačili odraslih) in
  • če že uporabimo detergent, naj bo ta čimbolj naraven in nežen, pri pranju perila pa se izognimo mehčalcem.

Kot učinkovito alternativo lahko uporabimo bel nearomatiziran kis, ki ga vlijemo v predalček, namenjen mehčalcu.

Po pranju perilo posušimo v sušilcu ali na zraku, pri čemer se vsaj nekaj prvih mesecev življenja priporoča tudi redno likanje, s katerim uničimo še zadnje morebitne bakterije.

Je pranje perila brez praška mogoče?

Naj se sliši še tako neverjetno, je perilo mogoče prati tudi brez praška. Eco pranje deluje z najnovejšo tehnologijo, ki z aktivno metodo kisika odstrani večino trdovratnih madežev. Magnetizer uporablja predfilter, ki spremeni strukturo vode in ustvarja dodatne oksidante, ki mehčajo vodo iz pipe, razgradijo umazanijo in perilo razkužijo. Eco pranje je izjemno učinkovito pri pranju belega perila, pranju oblačil za novorojenčka, brisačah in posteljnini.

eco pranje oblačil

Prednosti eco pranja

Na trgu že obstaja nekaj pralnih strojev s pametno funkcijo in možnostjo pranja pri nižjih temperaturah ter brez detergenta. Ti pralni stroji uporabljajo aktiven kisik, vendar je potrošnikom skrito pomembno dejstvo, da je potrebno filtre menjavati sproti, saj drugače ne učinkujejo, pri tem pa je njihova cena precej visoka. Z uporabo naprave eco pranje se izognete dvomom in skritim stroškom.

Ob tem:

 • eco pranje oblačila sterilizira,
 • naprava uniči do 99,6 % mikrobov, kar pomeni, da je eco pranje še posebej primerno za otroška oblačila, brisače, kuhinjske krpe in spodnje perilo,
 • primerno je tudi za občutljivo kožo,
 • ne povzroča alergij,
 • mehča vodo,
 • eco pranje odstrani madeže brez uporabe tople vode in agresivnih detergentov,
 • ob uporabi naprave eco pranje ne potrebujemo mehčalcev, saj so oblačila prijetno mehka,
 • dolgotrajno ohranja barvo oblačil, ki je po eco pranju še intenzivnejša,
 • varuje vaša bela oblačila,
 • ohranja strukturo oblačil, saj jih pere pri nižjih temperaturah,
 • nudi velik letni prihranek (tudi do 1000 evrov na leto),
 • pralni stroj in odtočne cevi ščiti pred zamašitvijo in oblogami, ki lahko nastanejo zaradi uporabe detergenta in
 • ob tem pa varuje tudi okolje, saj porabi manj energije in ne onesnažuje okolja z detergenti.


Uporaba eco pranja je enostavna, saj se ob vklopu pralnega stroja samodejno aktivira, po končanem pranju pa se ustavi. Znak, da naprava pravilno deluje, je delujoča modra LED lučka. Opremljen je z LED prikazovalnikom, ki vas obvešča o pravilnem delovanju, z detektorjem vode ter s senzorjem, ki v primeru težav sproži alarm in samodejno izklopi napravo, tako da ne more priti do težav, tudi če vas ni doma.
Napravo enostavno povežemo s priključno cevjo na vodovodno omrežje in nato z dovodno cevjo na pralni stroj.

Če vas zanima več o eco pranju, se lahko obrnete na strokovnjake v podjetju Ekotehnologija, ki že vrsto let uporabnikom približuje naravne in ekološke produkte, s katerimi si ne le olajšajo življenje, temveč skrbijo tudi za zdravje in okolje.